• ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΣΥΝΤΑΓΗ
Χαλβάς Βουτύρου με φιστίκια και σταφίδες \

Χρόνος προετοιμασίας: 10΄
Χρόνος ψησίματος: 15-20΄
Δυσκολία: Μέτρια

Υλικά
  • 150γρ. βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ λιωμένο
  • 100γρ. αραβοσιτέλαιο
  • 500γρ. χοντρό σιμιγδάλι
  • 150γρ. φιστίκια Αιγίνης ξεφλουδισμένα
  • 100γρ. ξανθές και μαύρες σταφίδες

Για το σιρόπι:

  • 800ml νερό
  • 600γρ. ζάχαρη
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2-3 γαρίφαλα

Για το σερβίρισμα:

  • λίγη ζάχαρη άχνη
  • λίγη τριμμένη κανέλα
Εκτέλεση1. Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι: Βάζετε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά του σιροπιού και τα βράζετε για 5 λεπτά. Αφαιρείτε τη λεμονόφλουδα, την κανέλα και τα γαρίφαλα και αφήνετε το σιρόπι στην άκρη.
2. Σε ξεχωριστή κατσαρόλα, ζεσταίνετε το βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ μαζί με το αραβοσιτέλαιο και ρίχνετε το σιμιγδάλι λίγο λίγο, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα κάθε τόσο μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτετε και τα φιστίκια Αιγίνης, να καβουρντιστούν κι αυτά για λίγο. Βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε τις σταφίδες. Ρίχνετε και το σιρόπι ανακατεύοντας γρήγορα και με προσοχή για να μην καείτε.
3. Αφήνετε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει όλο το σιρόπι. Όταν είναι έτοιμος ο χαλβάς, τον αποσύρετε από τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα με βαμβακερή πετσέτα και αφήνετε να ηρεμήσει για 5 λεπτά.
4. Αδειάζετε το χαλβά σε μια φόρμα και τον πιέζετε με ξύλινη κουτάλα για να μη μείνουν κενά. Ύστερα από λίγο τον ξεφορμάρετε σε πιατέλα και αφήνετε να κρυώσει. Τον σερβίρετε χλιαρό ή κρύο, πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Μυστικό

Αντί για φιστίκια Αιγίνης και σταφίδες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας, όπως καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα κ.λπ. ή ένα μείγμα από όλους μαζί.

flag flag flag flag flag flag