• ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΣΥΝΤΑΓΗ
Σπανακοτυρόπιτα \

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα + 3 ώρες στο ψυγείο
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα
Δυσκολία: Δύσκολη

Υλικά

Υλικά για το χειροποίητο φύλλο:

  • 150-200 γρ. ΗΠΕΙΡΟΣ βούτυρο τ. Κερκύρας 100% Αγελαδινό
    (το αφήνετε μισή ώρα εκτός ψυγείου να μαλακώσει)
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού κρύο νερό
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ. φέτα ΗΠΕΙΡΟΣ τριμμένη με τα δάχτυλα
  • 1½ κιλό σπανάκι
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 3 αυγά
  • 2 φλιτζανάκια του καφέ χοντρό τραχανά ή σιμιγδάλι χοντρό
  • αλάτι, πιπέρι

Μυστικό για τραγανό φύλλο:

  • 1 αυγό
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα
Εκτέλεση1. Κοσκινίζετε το αλεύρι σε λεκάνη και προσθέτετε το νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ζυμώνετε τα υλικά μέχρι να γίνουν μια ελαστική κι εύπλαστη ζύμη. Ίσως χρειαστείτε λίγο αλεύρι ακόμα. Χωρίζετε τη ζύμη στη μέση και την πλάθετε σε δύο μπάλες.
2. Αλευρώνετε τον πάγκο και τον πλάστη σας και ανοίγετε την πρώτη μπάλα σε ένα μεγάλο φύλλο, περίπου στρογγυλό. Παίρνετε λίγο βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ και με το χέρι το αλείφετε απαλά πάνω στο φύλλο. Χωρίζετε το φύλλο σας νοητά στα τέσσερα. Παίρνετε το ένα τέταρτο από το πάνω μέρος, το διπλώνετε πάνω στο υπόλοιπο φύλλο και βουτυρώνετε την επιφάνειά του. Συνεχίζετε με το απέναντι τέταρτο του φύλλου, βουτυρώνοντας επίσης την επιφάνειά του. Το ίδιο κάνετε με το αριστερό και το δεξί τέταρτο του φύλλου. Τοποθετείτε το φύλλο σε αλευρωμένο πιάτο και το βάζετε στο ψυγείο μέσα σε πλαστική σακούλα που αφήνετε ανοιχτή, να σταθεί για τουλάχιστον 3 ώρες και να παγώσει το βούτυρο. Το ίδιο κάνετε και για τη δεύτερη μπάλα της ζύμης.
3. Καθαρίζετε το σπανάκι από τα χαλασμένα φύλλα, κόβετε τις ρίζες και το πλένετε καλά (2-3 χέρια). Το ψιλοκόβετε και αφήνετε να στραγγίσει σε τρυπητό. Στύβετε και πιέζετε με τα χέρια να βγάλει τα υγρά του. Το μεταφέρετε σε λεκανίτσα και προσθέτετε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά (κρεμμυδάκι, άνηθο, δυόσμο). Ρίχνετε και τα αβγά χτυπημένα ελαφρά, τη φέτα ΗΠΕΙΡΟΣ και τον τραχανά. Αλατοπιπερώνετε σύμφωνα με τη γεύση σας και ανακατεύετε καλά.
4. Ανοίγετε με τον πλάστη το πρώτο φύλλο και στρώνετε με αυτό τον πάτο και τα πλαϊνά ενός λαδωμένου ταψιού. Απλώνετε από πάνω τη γέμιση. Ανοίγετε το δεύτερο φύλλο λίγο μεγαλύτερο και σκεπάζετε τη γέμιση φροντίζοντας να δημιουργήσετε πτυχές στην επιφάνεια της πίτας. Ό,τι φύλλο περισσέψει, το στρίβετε και κάνετε ένα στεφάνι γύρω από την πίτα. Λαδώνετε την επιφάνεια της πίτας και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200°C για 20 λεπτά.
5. Βγάζετε την πίτα από το φούρνο και τη χαρακώνετε οριζόντια και κάθετα. Χτυπάτε σε μπολ το αβγό με το γάλα, το νερό και το ελαιόλαδο και την περιχύνετε. Συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει. Τη σερβίρετε ζεστή ή χλιαρή.

Μυστικό

Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φτιάξετε χορτόπιτα, αντικαθιστώντας μέρος από το σπανάκι με χόρτα όπως λάπαθα, μυρώνια, καυκαλήθρες κ.λπ.

flag flag flag flag flag flag